بخشی از متن دانلود فایل مقاله برآورد نیاز آبی محصول سیب زمینی در اقلیم تربت حیدریه و تخمین تبخیر و تعرق واقعی براساس تبخیر و تعرق مرجع :
سال انتشار : 1395
تعداد صفحات :21
سیبزمینی از محصولات غدهای است که نقش مهمی در تغذیه مردم جهان دارد و به دلیل عملکرد بسیار بالا در واحد سطح انرژی و مقدار پروتئین تولیدی در واحد سطح سیب زمینی بیش از گندم و برنج می باشد. برای افزایش مساحت مزارع زیرکشت, کاهش تلفات آب لازم میباشد. یکی از راههای کاهش تلفات آب در مزارع, برنامهریزی صحیح آبیاری می باشد که اساس آن را برآورد دقیق نیاز آبی گیاهان تشکیل میدهد .معادلاتی که برای محاسبه تبخیر و تعرق پتانسیل استفاده می شوند, پارامترهای اقلیمی یکسانی را به کار نمیگیرند و به دلیل ماهیت تجربی آنها برای تمام شر ایط اقلیمی مناسب نیستند .به همین دلیل لازم است که معادله مناسب هر منطقه مشخص شود. بدین منظور در این تحقیق با استفاده از دادههای ایستگاه هواشناسی تربت حیدریه, مقدار تبخیر و تعرق گیاه واقعی با اعمال ضریب اصلاحی (بایگی) محاسبه شده و با روش فائو پنمن – مانتیث (تبخیر و تعرق مرجع) مورد مقایسه قرارگرفتند. نتایج نشان داد میزان تبخیر و تعرق 63/2 برابر میانگین بارندگی در فصل رویش است. مفهوم این است که گیاه از رطوبت ذخیره شده برای تبخیر و تعرق استفاده نموده است. بدین ترتیب برای جبران تخلیه رطوبتی باید گیاه آبیاری گردد. نیاز آبیاری گیاه سیبزمینی با مدل کراپ وات از اول کاشت تا برداشت محصول 1/803 میلیمتر و میزان آبیاری که این کاهش رطوبت را جبران کند, 9/741 میلی متر به دست آمده است.